lillamypysslar.blogg.se

En blogg som handlar om mina syprojekt, och stickprojekt, och virkprojekt, och bakprojekt, och matlagningsprojekt, och inredningsprojekt och alla andra projekt som på något möjligt vis kan räknas som "pyssel". Jag är inget syproffs, så ta mina tips för vad de är: amatörtips som jag önskat att jag fått INNAN jag sydde fel. Med det sagt önskar jag er Välkomna!

Vår-höstkappa

Publicerad 2013-10-29 20:42:56 i Prova sy ytterplagg

 
Tjohoo nu är jag i fas! Jag har rotat färdigt bland gamla bilder och nu drabbas ni inte längre av dem :-) Den här kappan sydde jag på våren 2012. En röd kappa med foder i röd bomull med vita prickar - JAA. Det var ju en bonus att den funkade som gravidkappa innan det blev för kallt. Ärmarna är 3/4 och det är ju fashionabelt men inte så praktiskt om man vill ha vantar på sig, då kan det se lite tokigt ut. Den här kappan är superfin tillsammans med min svarta coctailklänning med vita prickar. All in för 50-talet.

Mössa från 2008

Publicerad 2013-10-29 20:37:49 i Sticka en mössa du också!

 
Tvåtrådigt ullgarn från Morjärvs ullspinneri men jag tror Sandnes Tove funkar utmärkt om ni vill göra den. Lägg upp 88m på st nr 3 eller 3½. Sticka vartannat varv alla räta och vartannat varv en rät, en avig. Gör ett varm med hål: sticka 2 r, 2m ihop, ett omslag och sticka nästa varv som vanligt. När du är nöjd med längden (här 26cm) minska på 8 ställen på varvet tills du har 8 m kvar, ta av tråden och dra den genom maskorna och fäst. Trä någon typ av snodd eller band genom hålvarvet. För att göra picotkanten: *virka 5 stolpar i en m, hoppa över en m, virka en fm i nästa m, hoppa över en m*

Petroltröja

Publicerad 2013-10-29 20:30:57 i Stickade tröjor

 
Den här gick fort att sticka, har så kallad skortstenskrage och raglanärmar. Praktisk tröja för utflykter och liknande men SÅ TRÅKIG. Inte min stil alls, ligger i garderoben hos päronen dit jag dumpar alla kläder jag inte gillar men ändå inte kan slänga (för att jag gjort dem själv).

Mitt gamla pysselrum

Publicerad 2013-10-29 20:28:36 i Småprylar till hemmet

 
Hittade den här bilden bland alla gamla. Det är praktiskt med ett syrum så man kan stänga in allt elände om man känner för det. Jag sydde väldigt mycket när jag hyrde det här huset där jag hade ett särskilt pysselrum, så bevisligen stänger man inte så ofta om sig. Att ha smågrejer i glasburkar är verkligen superpraktiskt för då hittar man snabbt det man behöver. Om man inte vill ha sakerna framme såhär så kan man spara genomskinliga plastburkar (potatissallad, carte d'or glass, mm) och ställa dem med locket neråt i skrivbordslådorna, då hittar man också ganska snabbt det man ska ha.

Mera stickmys

Publicerad 2013-10-29 20:22:39 i Halsdukar och andra halsvärmare

 
Men den här halsduken har jag ju också glömt att fota i färdigt skick! Det här är alltså en halsduk som är stickad på längden, det är ju lite originellt. Man måste alltså ge sig till tåls med att lägga upp många maskor och helst hålla räkningen, samt det första varvet som alltid är det trögaste. Sen blir halsduken klar ganska snabbt. Det är ett mohairgarn och ett yllegarn blandat på st nr 6 och sedan rätstickning. Jag tror det var omkring 300 maskor, den här halsduken virar men lätt ett par varv kring halsen.

Examensklänning

Publicerad 2013-10-29 20:19:07 i Klänningar deluxe

 
Jag tog examen från universitetet i januari 2008 men då hade vi bara ett mindre kalas i Umeå. Till sommaren ville min mamma ordna rejält kalas för hela släkten (kolla in fikabordet). Ett äkta tornedalskalas med andra ord. Jag sydde den här klänningen till kalaset, den har jag använt mycket sedan dess. Att ha en lagom lång klänning i neutrala färger med vidd i kjolen funkar både på finkalas som bröllop och till en sommardag på stan.

Kroppsstrumpa

Publicerad 2013-10-29 20:14:18 i Tokiga saker

 
Alla idéer man fått kanske inte är så lyckade. År 2008 tänkte jag: nu ska jag sticka en klänning till nyårsfesten. Det här kom jag på typ fyra dagar innan. Men jag hann! Jag hade naturligtvis inte rätt garner hemma så jag improviserade och plockade ihop det jag hade. Klänningen skulle ju bli vid nertill och tight upptill men som ni ser är den här tight all the way down. Haha, den här bjuder jag på! Förresten, jag har använt den som löskrage/tubhalsduk senare (men aldrig mer som klänning).

Vintermys

Publicerad 2013-10-29 20:07:56 i Titta jag stickar!

 
Man kan sticka utomhus på vintern. Det här var en sån där härlig aprildag.

Te och pysselmys

Publicerad 2013-10-29 20:06:04 i Titta jag stickar!

 
Sådana här bilder tycker jag är härliga; så mysigt kan man ha när man stickar! Te hör till, och gärna någon bra musik. På den tiden när bilden togs lyssnade jag på Nick Cave, 16 horsepower och The Smiths, nuförtiden är det lite muntrare grejer. Nuförtiden mindre färg i inredningen men gladare musik, haha!

Min andra klänning

Publicerad 2013-10-29 19:59:31 i Klänningar miscellaneous

 
Jersey igen, som jag köpte på rea. Var ju student på den tiden. Jag kunde inte hitta någon bild där man ser klänningen i helfigur tyvärr, det här är före-blogg-eran. Skulle ni inreda ert kök så här idag? Jag svarar helt klart nej, men lite upplivad blir man ju av alla färger...

Mina första klänning

Publicerad 2013-10-29 19:56:40 i Klänningar miscellaneous

 
I jersey förstås, det är ett bra nybörjarval. Tyget är äkta vintage från 70-talet, fick det av min moster när hon rensade ut gamla tyger. Och som svar på eventuella frågor:
1. Ja, håret är äkta och mitt eget
2. Bebisen heter Elis och hans föräldrar heter Anna och David Sidblad

Pysselkväll 2007

Publicerad 2013-10-29 19:51:00 i Titta jag stickar!

 
Rotat i de gamla bilderna igen. Var ju så mysigt med pysselkvällarna i studentlägenheten, tänkte bara jag skulle visa några stycken. På den här tiden orkade jag med jätteprojekt som ni ser på bilden. Kom på att jag aldrig fotat själva koftan i färdigt tillstånd, ska fixa det till helgen så ni får se.

Pappas sockor 2009

Publicerad 2013-10-24 22:20:50 i Sticka sockor

 
Han får som sagt ett par varje år. Detta år var jag inte sugen på att sticka med st nr 3 utan jag la mohairgarn dubbelt på stickor nr 6 och stickade dessa i ett nafs. Virkade en liten orange kant för att göra dem lite mer spännande.

Pannband med rosor

Publicerad 2013-10-24 22:18:18 i Sticka en mössa du också!

 
Tänkte förstås sticka en mössa till men då tog lovikkagarnet slut. Och inte ville jag ju köpa mer eftersom det redan drällt i lådan i 6 år... Gjorde små rosor istället. "More is more" gäller fortfarande.

Mössa med stickad blomma

Publicerad 2013-10-24 22:13:00 i Sticka en mössa du också!

 
 
Jag köpte lovikkagarn typ 2003, och fann aldrig någon inspiration för vantar, så en mössa till, varför inte? Den stora stickade blomman är samma som jag stickade till kappan. Det kanske är lite för mycket för somligas smak men som sagt har jag lite svårt att följa "less is more" regeln. I min pysselvärld blir det oftast "more is more".

Fler paketinslagningsidéer

Publicerad 2013-10-24 22:09:45 i Julpyssel

 
Det roligaste sättet att slå in är ju det där man använder sina "sopor". Det här tipset har ni säkert sett förut men strunt samma: använd en glasburk för små presenter. Klipp en rundel av tyg (jag använder en tallrik som mall) och knyt fast över locket. Det är ju inte så svårt att gissa innehållet men å andra sidan kommer ju tomten med klappen precis innan den ska öppnas, så vad spelar det för roll.

Stickad nalle

Publicerad 2013-10-24 22:05:48 i Andra grejer...

 
Den här fick Theo i julklapp när han var 1½ år. Vet inte om han gillade den, men det var ett roligt sätt att bli av med restgarner i ull.

Disktrasor

Publicerad 2013-10-24 22:04:09 i Småprylar till hemmet

 
Det är tipset har ni säkert stött på men det tål att upprepas. Om ni har garn i 100% omercicerad bomull (mercierat garn har en blank yta och suger inte lika bra) blir det världens bästa disktrasor. Det går att använda mercicerat garn också förresten, de blir bättre med tiden.
 
Dessa disktrasor är stickade i rätstickning, lägg upp 36m och sticka tills du har en kvadrat, virka en liten hängögla innan du tar av garnet om du vill, behövs ej.
 
Det blir också fint om du stickar i pärlstickning, dvs 1r, 1a och på nästa varv r över a och tvärtom. Om du har stickor nr 5 tycker jag det blir lagom storlek om du lägger upp 39m, trasorna på bilden tyckte jag blev lite små, men det är ju en smaksak.
 
Man kan också sticka 2r, 2a och byta efter två varv så det blir lite större "rutor". Det enda som inte funkar är slätstickning, för då rullar bara kanterna ihop sig. Resårstickning skulle jag heller inte använda.

Kontorsjulklapp

Publicerad 2013-10-24 21:56:07 i Julpyssel

 
Jag jobbar inte på kontor men mina kollegor har ju också skrivbord så jag stickade pennburkar. Jag sparade konservburkar och stickade ett lagom stort fodral. Det är lätt, för det stretchar sig till rätt storlek. Jag gillar de konservburkarna bäst som har en liten flärp som man drar i, så man slipper använda burköppnare, för då blir kanten så ojämn.  Bra sätt att använda upp restgarner. Jag dekorerade den ena burken med virkade blommor, den andra med broderade blommor och virkad kant i pälsgarn. Nu behöver inte pennorna frysa.

Glöggpresenter

Publicerad 2013-10-24 21:51:32 i Julpyssel

 
Jag tycker det är enkelt och kul att göra egen glögg och ge bort. Om man inte orkar göra själv kan man ju köpa färdig. Jag ska uppdatera inlägget med mitt bästa glöggrecept när jag kommer hem till Aavasaksa. Flaskorna är vinflaskor som jag diskat bort etiketten på, jag spar alla vinflaskor med skruvkork. Det har dock inte blivit så många i år :-)
 
Det här är inslagning för den som har tid... att sticka tuber till flaskorna. Det är rätt praktiskt om man har flera flaskor för då klonkar de inte mot varandra i jultomtens julklappssäck. Tro nu inte att jag satt och stickade flaskvärmare - det här var benvärmare som jag tyckte blev tråkiga och när använder man förresten benvärmare?

Presentidéer

Publicerad 2013-10-24 21:41:23 i Julpyssel

 
Har man tid så tillverkar man sina egna presenter. Har man inte så kan man alltid svänga ihop en snygg korg med godsaker i cellofan. Folk blir oftast glada över sånt för det är ju förbrukningsvaror som ändå går åt.

Mjuka och hårda paket

Publicerad 2013-10-23 08:56:18 i Julpyssel

 
Jag köper enfärgat omslagspapper på Lagerhaus eller använder tidningar. Annonssidor i Kicks tidning är riktigt snygga, samma gäller Turist. Sen länsar jag scrap- och pyssellådorna. Jag brukar också samla grejer under året i en särskild "omslagningslåda" som jag tror kan bli snygga på paket. Korten får inte ta för lång tid att göra, då tappar man sugen. Helhetsintrycket brukar alltid imponera, folk blir alldeles till sig när det INTE är tryckta tomtar på pappret. Älskar breda band med de kan vara dyra, rekommenderar därför IKEA.

Favvomössan med blomma

Publicerad 2013-10-23 08:26:42 i Sticka en mössa du också!

 
Det är verkligen favoritmössan. Rolig och personlig och sitter bra på huvudet. Mönster är jättebra för det blir varken för stretchigt eller för löst, här får ni det för det är mitt eget:
 
Lägg upp lämpligt antal maskor delbart med fyra (beror ju på ditt garn och stickor).
Varv 1: 3m r, 1m a
Varv 2: Alla m r.
 
När du är nöjd med längden (här 22cm) så minskar du på 8 stället på varvet tills du har 8m kvar, klipp garnet och dra det igenom maskorna.
 
Virka sen en söt kant: *virka 5 stolpar i en maska, hoppas över en m, virka 1fm i nästa m, hoppa över en m*.
 
Blomman vågar jag inte publicera för det är inte mitt eget mönster, men om ni googlar på virkad blomma tror jag ni stöter på det direkt. Min blomma är gjord med 5 blomblad, det tycker jag blir snyggare än med 6.
 
Och nu säger ni: Jaja men vad har DU använt för garn stickor och maskantal. Jag återkommer om det när jag kommer hem till mössan som ligger i Aavasaksa. Stickor nr 5 i alla fall och garnet är fyrtrådig ullblandning från Morjärvs ullspinneri (som jag inte tror finns kvar längre tyvärr).
 
Och knappen - den är sprättad från en vero moda tröja som blev noppig.

Pulsvärmare med knappar

Publicerad 2013-10-23 08:17:33 i Smycken och accessoarer

 
Äntligen kommer vi till höst och julmyset 2009. För detta år vet ni, då var jag superpysslaren. Vet inte vad som flög i mig, jag var nog lite hypoman. Och även om jag gör egna julklappar och ägnar energi åt julkort och paket varje år så är det inte varje år jag fotograferat så här ordentligt.
 
Vi börjar med mina pulsvärmare med knappar. jag gillar att sticka en öppen tumme på istället för att bara lämna ett hål. Det innebär att man följer mönster för vanliga vantar och sen maskar av när man är nöjd med längden över knogarna och tummen. Det är fiffigt att sticka i en färg och sen dekorera, för då blir projektet oftast snabbt färdigt. Byter man färg ofta måste man bära med sig den andra vanten om man vill att de ska bli identiska.

Halsband

Publicerad 2013-10-23 08:11:59 i Smycken och accessoarer

 
Det är nog det första pärlhalsband jag gjorde, och det är jag jättenöjd med och har använt till nästan allt. Samma princip som det förra, en knut mellan varje pärla och bara en rosett i nacken. Men här har jag köpt de där dyra pärlorna jag klagade på tidigare i bloggen. Det här är ett supertips. Tar max 20min att göra och kan göras så personligt som man vill. Man kan ju göra ett matchande halsband till varje outfit...

Virkad mössa och sockar

Publicerad 2013-10-23 08:08:46 i Barnkläder är kul

 
8/8 2009 fyllde Theo 1 år. Jag hade stickad en hjälmmössa till honom och i bilen till Gällivare hann jag färdigt med sockorna också. Han verkar inte så glad varken i mössan eller sockorna men vem vill ta på sig sånt mitt i sommaren? Knasiga tant som tror det...

Voileklänningen igen

Publicerad 2013-10-23 08:05:49 i Klänningar miscellaneous

 
Hittade de här bilderna från 2009-mappen. De visar detaljerna lite bättre. Så var det ju lite skoj att ha med min pappa på en av bilderna också. Och ni som känner pappa tänker säkert: men vad han har åldrats på fyra år! Ja det var faktiskt så att just på den här bilden var vi lyckligt ovetande om att han hade cancer, den upptäcktes samma sommar och sedan dess har han gått ner ca 20kg, men cancern är borta i alla fall.

Dubbel-linne

Publicerad 2013-10-23 08:01:06 i Älskade blus!

 
Jag älskar linnen för då får man svettas hur mycket man vill. Men det kan lätt kännas lite slafsigt. Då gillar jag den här "dubbel-llinne" trenden. Man kan ju bara sy två jerseylinnen och ha dem på varandra men här är det understa av jersey och det övre av en restbit poplin. Tyvärr måste det här tyget strykas efter varje tvätt. Men axelbanden i sidenband med de små träpärlorna påträdda är ju så söta detaljer, och de har hållit många tvättar. Sno gärna det här tipset, har använt linnena tusen gånger!

Blommig blus

Publicerad 2013-10-23 07:56:15 i Älskade blus!

 
Den här blusen är kort med puffärmar och en liten söt ståkrage. Den var lätt att sy för tyget är lätthanterligt, ingen stretch och lagom styvt. Det är mitt tips till alla nybörjare. Sy era första projekt av bomullstyg. Jersey eller fleece är också bra nybörjarval men inte alls lika lätta att hantera under strykjärnet.

Pyssel i solen

Publicerad 2013-10-23 07:51:00 i Titta jag stickar!

 
Sticka är fantastiskt för det kan man göra överallt. Särskilt i vårsolen, innan det har blivit för varmt att hålla i ullgarn. Och nu säger vän av ordning "Men hon virkar ju på bilden!" Ja det gör jag och vet ni vad det blev? Ingenting, jag repade upp hela virkningen. Det skulle bli en filt men jag tappade sugen. Det här är utanför mitt hus i Kalix. Jag hyrde ett gammalt 30-talshus mitt i "city" i två år. Trivdes himla bra framförallt på sommaren när
man kunde njuta av sin egen tomt.

Pysselkväll

Publicerad 2013-10-23 07:48:01 i Titta jag stickar!

 
Både när jag bodde i Umeå och i Kalix (sammanlagt 7 år) hamnade jag snabbt i kompisgäng som ordnade pysselkvällar. Då satt vi ett gäng och stickade kring soffbordet och så fikade vi förstås. Nu har vi kommit igång lite smått i Övertorneå också och nästa gång är de hos mig vi ska sitta och sticka och fika. Nu tror ni att vi bara sitter och skvallrar men i Umeå och Kalix fanns det en pedagogisk verksamhet i det hela - det var många som vill lära sig sticka men inte hade lärt sig och då hjälpte vi varandra med att lära ut maskuppläggning och svårare tekniker. Superkul var det. Hade velat lägga ut en bild på hela gänget men man vet ju aldrig om alla är bekväma med att ha sin bild på nätet. Kan ni tänka er mysigare sätt att lysa upp höstmörkret?

Maximössa

Publicerad 2013-10-22 21:00:52 i Sticka en mössa du också!

 
Aldrig för många mössor. Den här var min favorit hela vintern men den växte och växte och växte och tillslut trillade den av hela tiden. Så kan det gå. Hade nog löst problemet om jag hade stickat in en elastisk tråd i den eller gjort ett foder .Men jag var för lat för det och gav bort den istället. Jag har stickat 28cm innan jag börjar ta in för toppen och då minskar jag på 8 ställen på varvet tills maskorna är slut.

Dekorationsblomma

Publicerad 2013-10-22 20:57:00 i Smycken och accessoarer

 
Senare samma år stickade jag en stor dekorationsblomma till kappan. Jag har svårt att leva efter "less is more"-principen. Om ni undrar varför jag ser så blek ut på många av bilderna så beror det inte så mycket på överexponering som att jag tidvis har ganska aggressiv järnbristanemi. Så inte fotografen får skulden...

Vinterkappa

Publicerad 2013-10-22 20:53:54 i Prova sy ytterplagg

 
Mitt första försök till kappa, blev faktiskt riktigt bra! Har använt den supermycket för den passar min kroppsform så bra. Den är sydd efter ett särskilt mönster för korta och är i storlek 32. Ärmarna är lite väl korta till och med (är jag skapt som en schimpans månntro?) Brunt är förresten en riktigt bra färg för ytterplagg för det matchar de flesta färgglada halsdukar och mössor.

Knästrumpor

Publicerad 2013-10-22 20:43:00 i Strumpor är kul

 
Dessa har kommit till användning så till den grad att jag har stoppad dem till och med. Hur ofta gör man sånt på 2000-talet? Det är smart att spara garnresterna till sockarna så har man rätt garn att stoppa med. De är stickade på st nr 3 i garnet Novita nalle. Skaftet är med 96 maskor runt om 2r, 2a och sen minskar man tills man kommer ner till fotleden och är då nere på 48m runtom. Kruxet är ju att allas våra vader inte är skapta lika, mina är nog en större omkretsskillnad än de flestas, men det blir ju ganska elastiskt med resårstickning så något stort problem är det inte. Knästrumpor är sånt som jag alltid tänker att jag ska sticka fler av, finfint i både stövlar, stövletter och kängor.

Snabbkofta

Publicerad 2013-10-22 20:37:44 i Koftor och andra evighetsprojekt

 
Ibland går det fort att sticka - den här gjorde jag på FEM dagar. Det är stickor nr 10 och ett garn från Novita som heter Mambo tror jag. Var i och för sig ledig och reste med tåg genom Sverige - då har man ju tid att sticka! Gissa vad jag gjorde när jag kom hem - tvättade koftan i 40grader när garnet bara tålde 30. Försökte kränga den till min då 9-åriga brorsdotter (eftersom den krympte till hennes storlek) men den var inte längre mjuk och elastisk utan hårt hoptovad :-( Var faktiskt riktigt ledsen för jag tyckte den blev ganska snygg.

Västklänning

Publicerad 2013-10-22 20:32:54 i Klänningar miscellaneous

 
Det här tyget var på rea. Jag tänkte göra en pennkjol men tänkte sen att en västklänning är väl kul att ha. Hm ibland är mönster lite överraskande, den blev jättekort!!! Och jag som är kortare än genomsnittet! Vet inte hur de hade tänkte på "Allt om Handarbete". Jag blev i alla fall tvungen att sy på en volang... Kanske bra, för klänningen hade annars blivit alltför mycket Wednesday Addams. Ps strumporna kommer snart!

Stickad spets-bolero

Publicerad 2013-10-22 20:29:36 i Koftor och andra evighetsprojekt

 
Lite tantig men till sommaren vill man ju byta ullgarnerna mot bomull. Ganska kul att göra och passar till alla sommarklänningar men inte så mycket använd ändå pga... tantigheten.

Bollig kjol

Publicerad 2013-10-22 20:27:30 i Andra grejer...

 
Ännu ett exempel på hur glada tyger inte alltid blir så lyckade som kläder... Köpte det här i Sevilla. Ville göra en tunika men tyget räckte inte, så det blev en ballongkjol med extra hög midja. Inte använd så många gånger för man måste liksom vara på rätt humör. Äh kanske typiskt svenskt att säga så... Använde stora svarta knappar för jag hade inget blixtlås, det tyckte jag var en glad detalj.

Carmenblus i satin

Publicerad 2013-10-21 20:36:00 i Älskade blus!

Jag är sån att ser jag något färgglatt så köper jag, jag tänker inte så mycket på hur det ser ut på kroppen. Det här var en stuvbit som borde ha fått bli en schal, men jag gjorde en blus istället. Den är bortskänkt nu, för mycket mönster helt enkelt.
 
ps snart är vi klara med 2010
 

Klänning i mönster-voile

Publicerad 2013-10-21 20:33:20 i Klänningar miscellaneous

 
En enkel modell för att jag skulle klara av voilen. Det här var ju mitt första försök... Och det tog ett år innan jag försökte igen. Framförallt hemskt tyg att fålla. Den här blev använd en del, tillslut sprack den i sömmarna. Kanske inte så konstigt om man hoppar hopprep i den :-) Tyget är nästan genomskinligt, man måste alltid ha linne och leggings under (eller sy en foderklänning av tex jersey).

Coctailklänning

Publicerad 2013-10-21 20:19:54 i Klänningar miscellaneous

 
Det här var nog mitt första försök till att sy i voile... Missbedömde storleken eftersom jag tänkte stretchtyget skulle utvidga sig... Den hänger i garderoben och väntar på smalare tider... Tyvärr tog vi ingen bild utan koftan på och nu ryms jag som sagt inte i klänningen så jag kan inte fotografera den igen.

Ninas mössa

Publicerad 2013-10-21 19:24:45 i Sticka en mössa du också!

 
Den här mössan blev inte riktigt bra, så nu får ni chansen att lära av mina misstag så slipper ni göra egna. Så här går det om man försöker byta garn till ett mönster. Stickorna är samma, garntjockleken den samma MEN INTE SAMMA GARN. Gjorde alltså en mössa med flätor, den drog i hop sig och blev som en kon. Jag tänkte att den skulle tänja ut sig med tiden (så brukar ju 100% ull bete sig) men Nina har meddelat att det gjorde den inte... Så gör inte en mössa med tighta flätor av 100% ull.

Halsband

Publicerad 2013-10-21 19:21:30 i Smycken och accessoarer

 
Pärlor på Panduro är jättedyra! Och jag tycker inte pysselmaterial får vara för dyrt, en del av charmen av att göra saker själv går förlorad om det i slutändan blev dyrare än köpt (även om det är mer ekologiskt, personligt, unikt och så vidare). Men de här stora träpärlorna var överkomliga. Sen köpte jag sidenband på vanlig tygaffär. Mellan varje pärla har jag gjort en knut och så en stor rosett i nacken. Det är lätt att trä sidenbandet genom pärlorna om man tar hjälp av en stor tapetserinål.

Mosters mössa

Publicerad 2013-10-21 19:14:55 i Sticka en mössa du också!

 
En mössa till - varför ger jag bort alla mössor? Skulle ju behöva en själv. Den här är stickad med ett enkelt spetsmönster som man snabbt lär sig utantill. En garnblandning igen: mohairgarn+ullgarn på stickor nr 6.

Pyssel maxi

Publicerad 2013-10-21 18:27:00 i Renoveringspyssel

 
 
Ibland har man större pyssel för sig, kul på sitt sätt om det är fint väder. Det kändes kul när den murade väggen var klar i alla fall. Bifogade en bild på hela huset också, bara så ni förstår att det är mycket pyssel kvar...

Nya soffkuddar och täcke till babyn

Publicerad 2013-10-21 18:23:01 i Marimekko rules!

 
Under semestern var vi bara på en enda resa - till Oulu (inte så exotiskt). Men där finns en Finlaysonbutik. Finlayson är finsk design, nästan lika snyggt som Marimekko men mycket mer överkomligt i pris. Så jag köpte två bitar till kuddar. Mitt bästa tips när det gäller kuddfodral: sy dem minst 5 cm mindre än kudden så de blir extra pösiga. Om kudden är 65x65cm som den rosa är, gör fodralet max 60x60cm.
 
Sen ville jag sy ett tjockt täcke till babyn eftersom vi har kalla golv i lägenheten. Jag märkte att man gillar soffan och tupplurar i början av sin graviditet så jag skyndade mig med täcket. Jag köpte IKEAS billigaste täcke som vaddering, mikrofleece till foder och så mer av Marimekkotyget "mummon maalla" överst. (Ej att rekommendera om du vill göra det billigt, men det finns ju många fina billigare tyger att välja mellan.)
 
Usch vad jag har tappat stilen när det gäller fotografering, sorry att bilderna är så mörka!
 

Stickad tonårsmössa

Publicerad 2013-10-08 19:14:41 i Sticka en mössa du också!

 
Den här var till en kille. Lite längre där bak ska den vara, min favoritmodell för egen del också förresten. Använde två garner samtidigt (ett mohairgarn och ett tvåtrådigt ullgarn) på stickor nr 6 och varierade det ena så det blev ränder. Mohairgarnet var brunt (lite trist alltså) men ullgarnerna blå, orange och rött. Jag tycker ofta resultatet blir snyggare än man tror när man blandar och så får man slut på de trista färgerna. PS jag köper aldrig trista färger, jag får mycket restgarn av släktingar som slutat sticka (hur man nu kan göra det!???)

Stickad jägarmössa

Publicerad 2013-10-08 19:08:38 i Sticka en mössa du också!

Det här är ett kul sätt att använda restgarner varav några var riktigt fula. Blanda med finare garner så blir ju resultatet helt okej. Det här är Svarta fårets tjockare ullgarn och två tvåtrådiga ullgarner, allt tillsammans på stickor nr 10.
OK lite gamla inlägg igen, men de här mössorna har gått iväg som presenter så bilder är allt jag har. Kommer tyvärr inte ihåg maskantal och sånt mer så ni får improvisera...

Mammaklänning och fågelinfluensa

Publicerad 2013-10-07 22:03:02 i Mammakläder

 
 Neeej, skojar bara. Dessa fåglar var vana att få mat av turister. De kom och tiggde runt en när man låg på stranden. Tänkte bara visa att klänningen från april 2013 duger som mammaklänning också, fast utan skärpet.

Mammatröja: raglan-t-shirt

Publicerad 2013-10-07 22:00:32 i Mammakläder

 
Sydde ett par enkla plagg till bröllopsresan. Hittade lite gamla mönster när jag gick igenom mina gamla tidningar. Det här är från gamla Allt om handarbete. Ganska tråkig modell tycker jag, inte så klädsam över magen heller. Men dög ju till att svettas i när vi vandrade. Är tillräckligt lång i alla fall och stramar inte över mage eller bröst.

Bröllopsresa

Publicerad 2013-10-07 21:56:46 i Ibland stickar jag inte...

 
Vi åkte till Gardasjön i Italien. Fantastisk tur med vädret hade vi och vi låg inte på latsidan heller... Mycket vandring och mountainbike blev det...

Stickade sockar med stjärnmönster

Publicerad 2013-10-07 21:26:46 i Julpyssel

 
Återigen ett sätt att få restgarner att räcka till hela strumpor. Stjärnan är fin, men skaftet blir mindre elastiskt av mönsterstickningen som sagt. Det här var mammas julklapp 2011, hon får strumpor vart tredje år ungefär. Men nu har hon fått strumpor två år i rad så nu kan jag ta ledigt i fyra år... eller nåt...

Stickade sockor av restgarn

Publicerad 2013-10-07 21:23:19 i Julpyssel

 
Man kan ju bara göra randiga sockar förstås. Eller så kan man göra det mycket jobbigare för sig!!! Det finns nackdelar med mönsterstickning på sockor: det blir inte lika elastiska som vanliga, ffa är ju det önskvärt i skaftet. Det här var pappas julklapp 2011. Han får ett par strumpor varje jul för han har alltid på sig ett par och sliter ner dem fort.

Under granen

Publicerad 2013-10-07 21:20:08 i Julpyssel

 
Har man lite trång lägenhet som jag kan man ju inte ha en riktig stor gran. Jag tycker det är lite kul att ha julklapparna som jag gjort i ordning under min egen gran, ger en känsla av självuppfyllelse :-) Även om mottagarna skulle råka komma på visit är det få som är så fräcka att de läser på etiketterna.

Stickade tovade tofflor

Publicerad 2013-10-07 21:16:00 i Julpyssel

Hösten 2011 var jag flitig minsann. Stickade de här tofflorna med stickor nr 6 och tovade i tvättmaskin i 60grader. Blomman är virkad och påsydd efter tovningen.
 

Mera mjuka paket

Publicerad 2013-10-07 21:13:02 i Julpyssel

 
Det här var en doppresent till min kusins dotterdotter. Hon är numera två år fyllda, alltså ett gammalt inlägg igen. Har aldrig varit någon scrapbook-wiz även om jag gör mitt bästa. Kan ju vara bra att visa att alla som håller på med scrapbooking inte är superproffsiga, folk blir oftast ändå glada bara för att man tagit sig tid att göra kortet själv.Och nej förresten min kusin är inte så gammal (hon skulle aldrig förlåta mig om jag skrev HUR gammal) men hon är faktiskt mormor. Det vita spetstyget är en gammal gardin som jag sydde om till klänning och blus och resttyget blev jättefina rosetter till flick-paket. Eller varför inte till pojk-paket också förresten. Varför är sånt där så inrotat?!!

Virkad klänning till 2-åring

Publicerad 2013-10-07 21:07:52 i Julpyssel

 
Nu är det ju oktober och nu tänkte jag börja posta lite julpysselförslag. Det är kul att göra egna julklappar. Har man inte tid med det är det kul att lägga ner lite själ i inslagningen i alla fall. Jag älskar att återanvända sånt som annars skulle hamnat i soporna. Kicks reklamtidning sparar jag alltid, jag har också samlat på makaron- och flingförpackningar så det inte blir "mjuka paket". Lättare att slå in snyggt i en kartong. Tygrester klipper jag till remsor och har som presentband. Ibland kan man slå in hela paketet i tyg om man vill vara lite slösaktig. Till barn tycker jag det är kul att använda några karameller istället för rosett. Det är kul att matcha godisar och papper och band.

Tupperwareparty!

Publicerad 2013-10-07 18:15:25 i Ibland stickar jag inte...

Det här är alltså inget färskt Tupperware-party utan detta hölls 2011. Som ni märker håller jag på och postar alla gamla projekt eftersom jag hade en annan blogg tidigare...
Kakan ovan är en underbar cheesecake med botten av krossade oreos-kex, jag gjorde den nu i "vit" version, dvs vit choklad istället för vanlig. Tyvärr kan jag inte publicera receptet eftersom det inte är mitt eget. Men om ni tar ett bra chokladcheesecake-recept och byter ut digestive-kexen mot chokladkex och mörka chokladen mot vit så får ni nog ungefär samma resultat.
 
Kolakaka, en sockerkaka med kolasås och valnötter på.
Och så måste man bjuda på en smörgåstårta. Jag massakrerar en rostbrödslima och gör en åttakantig tårta, passar så bra på ett runt fat. Fyllningen är med majonnäs, räkor, ägg, ättiksgurka. Hela tårtan är från Vår Kokbok.
Och rågbrödsminisar med sillröra. Dessa var minst populära...

Om

Min profilbild

Carro

En 30-årig pysslare som inser att jag aldrig blir för gammal för det och vill nu dela med mig av inspirationstips.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela