lillamypysslar.blogg.se

En blogg som handlar om mina syprojekt, och stickprojekt, och virkprojekt, och bakprojekt, och matlagningsprojekt, och inredningsprojekt och alla andra projekt som på något möjligt vis kan räknas som "pyssel". Jag är inget syproffs, så ta mina tips för vad de är: amatörtips som jag önskat att jag fått INNAN jag sydde fel. Med det sagt önskar jag er Välkomna!

Postfickor

Publicerad 2015-10-24 21:34:03 i Andra grejer...

Jag blir superirriterad på all post som ligger och dräller på köksbordet. Sydde en postficka av det sista av elefanttyget. Nu är jag irriterad på all post som dräller i fickorna. Men tanken var god.
 
 
Anpassa bredden på fickan så tidningar ryms liggande i fickorna. Jag har inte använt mellanlägg men jag tror det hade blivit ännu bättre om jag gjort det. Man måste använda öljetter i upphängningshålen så det är bara att gå ut och hamra (för att inte väcka ungarna). Jag undrar just om det finns öljetter som man kan trycka fast med Prym-tången? Det vore super.

Stora elefantväskan

Publicerad 2015-10-24 21:29:40 i Sticka/Virka/Sy en väska du också!

Blev lite förtjust i formen på necessären så gjorde en väskvariant. Sydde in superstyvt mellanlägg i handtagen, där kan man bara inte ha för lite styvhet. Hmm tänk inga rumsorena tankar nu, jag pratar om att handtagen gärna skrynklar ihop sig vid användning och blir fula om man inte varit noga med det. Det är väldigt bra att sy handtag av styvt fuskskinn (som lillamyväskan i tidigare inlägg) men jag hade inget som matchade.
 
 

Necessär/sminkväska

Publicerad 2015-10-24 21:25:46 i Andra grejer...

Jag köpte en bok med klänningmönster och eftersom jag inte kan använda dessa så länge jag ammar sydde jag en sminkväska istället. Tyget är från Finlayson och är stadigt så man klarar sig utan mellanlägg. Att lyckas med blixtlåset och rynket och snedslån var ingen barnlek. Ni ser den röda fläcken? Jag stack mig så illa att jag blödde och blodade ner den vita snedremsan.
 
 
Insidan är ett vitt vindpoplintyg som jag köpte stuvbit av för länge sedan. Man kan också använda en gammal duschgardin. Det blir många necessärer det...
 
 

Handväska

Publicerad 2015-10-24 21:20:56 i Sticka/Virka/Sy en väska du också!

Det här mönstret har jag fått av en fellow-bloggare. Och det är världens bästa väskmönster (och det är ganska mycket sagt för jag äger typ 50 väskmönster). Det är så enkelt men ändå så smart. Väskan blir rymlig utan att bli för stor och den är snygg att bära i både i den långa axelremmen och den korta. Jag ska sy en mindre variant som passar när man går på fest men som ändå rymmer min systemkamera.
 
Idag var vi på kalas och då hade jag med mig mina skor, min systemkamera, plånbok och mobil så klart, handkräm, näsdukar, pennor, nycklar, fickspegel osv osv. När jag bara hade ett barn packade jag ner hans grejer i den här väskan så slapp jag ha skötväskan med.
 
Karin har gjort flera väskor som ni kan kika på: http://jagsyrminaegnaklader.blogg.se
 
 
Min väska är sydd i ett mjukt fuskskinn från Ohlssons tyger och insidan är ett bomullstyg. Jag gjorde flera innerfickor av gamla blixtlås jag hade liggandes hemma, därför inte perfekt färgmatchning som vanligt.

Påsar

Publicerad 2015-10-24 21:11:50 i Andra grejer...

Syr fler och fler och fler, av alla restbitar i bomull, i olika storlekar. Är smart att ha i skötväskan för att dela upp saker "matgrejer", blöjbytesgrejer", en för smutsiga kläder. Nästan bättre än att ha fack i väskan. Jag brukar ta "blöjbytespåsen" ur skötväskan och slänga ner den i min handväska om jag bara ska en kort sväng iväg med det ena barnet. Naturligtvis har de varsin "blöjbytespåse". Och har man bråttom på kalas och inte hunnit slå in presenten är det ju fint att bara lägga den i en söt tygpåse. Då blir det nästan som två presenter.
 
 

Piratsängkläder

Publicerad 2015-10-24 21:07:41 i Babysaker

Det känns synnerligen oekologiskt att köpa sängkläder till barnen när det är så enkelt att sy egna. Det går ju att använda ett gammalt bäddset som man blivit trött på eller ett tunnare gardintyg som man hittar på rea (som jag har gjort här). Dessutom är det en djungel med barnsängkläder, det finns ingen standard utan täcken, kuddar, och spjälsängar finns i alla storlekar. Min spjälsäng är 120x60cm, och det tror jag är samma mått som IKEAs. Kudden är från IKEA och är 35x55cm, täcket är också IKEA och mäter 110x125cm.
 
Jag brukar sy örngott och påslakan med dessa mått, jag skippar sömnsmån för det blir bara pösigare och finare om det blir lite trångt för kudden. Jag viker in en 15-20cm lång extraflärp i örngottet. Lakanet tycker jag bör bara minst 50cm längre och bredare än sängen för att kunna vikas runt alla madreasser utan att det glipar. Allt det här är ju en smaksak. Kan bli knöligt också med för mycket tyg runt om. Om man aldrig sytt men är sugen på att börja är väl det här det bästa nybörjarprojektet. Till och med "mönsterkonstruktionen" får man klara själv. Titta bara på ett köpt örngott och påslakan och gör likadant.
 

Supersize handväska

Publicerad 2015-10-22 20:37:39 i Sticka/Virka/Sy en väska du också!

På sommaren kan jag känna att jag bara fort som tusan vill slänga ner massa grejer i min väska och bege mig på picnic, stranden eller bastubad hos vänner. Då vill man att väskan ska rymma allt och vara lätt att packa.
 
Den här väskan har inga onödiga fack, bara ett litet utanpå för bilnycklarna och en liten inuti för mobilen. Hela väskan är förstärkt med supertjockt mellanlägg så den står av sig själv trots att den är tom och är därmed lätt att packa eftersom kanterna inte faller ihop som i en tygkasse. Botten är av fuskskinn så man kan ställa väskan på marken utan att vara rädd för smuts. Tyget är från Finlayson, motivet är min favoritkaraktär från Mumindalen såklart! Tekannor och Lillamy på samma tyg, vilken lycka!
 

Bebisorm

Publicerad 2015-10-22 20:31:30 i Babysaker

Babynest är väldigt bra men ibland vill man göra sängen eller vaggan lite mer ombonad för den lilla bebisen. Det är vad den här ormen är tänkt för. Trevligt sätt att bli av med restbitar... Kan kanske också bli en kul leksak för det äldre barnet när han kan se förbi bilarna...
 

Gravid-jumpsuit

Publicerad 2015-10-22 20:21:21 i Gravidkläder

Jag hoppades ju på några fina sommardagar och tänkte att jag måste sy ett par "värmeböljaplagg" (finns faktiskt ett sånt ord på finska!). Resultatet var denna jumpsuit och så klänningen i förförra inlägget. 
 
Här fick jag öva på att sy smock, vilket är mycket lättare än man tror och så går det åt mycket mer gummitråd än man tror. 
 
Om ni funderar på att sy en jumpsuit - tänk på att man måste kränga av sig hela plagget för att kunna kissa vilket är föga praktiskt när man är höggravid och kissfrekvensen är något högre än normalt :-)
 
Märket sydde jag dit för att lättare kunna skilja på fram och bak.

Tigerjacka

Publicerad 2015-10-22 20:14:41 i Jackor

Jag köpte fuskpäls med kort lugg för mycket billig penning förra hösten på Ohlssons. Det blev en sweat-jacka med foder i courtellejersey. Blir inte det tjockt och varmt tänker ni? Jo, men den var tänkt att använda mer som höstjacka än som myströja. 
 
Jag använde ett mönster för raglantröja med huva och delade framstycket i två delar. Sedan gjorde jag en identisk jacka av fodertyget innan montering. Lite trixigt för en amatör att få blixtlåset snyggt påsytt. Efter den här jackan har jag bestämt att jag alltid ska sy en kapuschong där blixtlåset når en bit upp. Den här jackan blir väldigt öppen i halsen och huvan drar allt bakåt så det blir lite strypkänsla.
 
Man lär sig av allt man gör och här lärde jag mig lite mer om fuskpäls och andra tyger med lugg:
- försök inte göra stickningar även om pälsen är kort/tunn, det blir inte snyggt
- det går åt mer tyg eftersom du inte kan lägga delar upp och ner

Sommarklänning

Publicerad 2015-10-22 20:06:49 i Gravidkläder

Ja suck... Nog ligger man efter med inläggen när "sommarklänning" publiceras i slutet på oktober... Men jag har ju haft lite och göra (och mycket att sy).
 
Det här är inte ett gravidmönster men jag flyttade resåren från midjan till under bysten och ställde in längden efter gravidmagen. Det innebär att den nu är 5cm för lång och jag måste fålla om den... Tyget är viskos och axelbanden är brett satinband.
 
 
Först kanske inte magen såg så stor ut... men tittar man från sidan gör den det. Tur att den snart skulle ut...
 
 

Om

Min profilbild

Carro

En 30-årig pysslare som inser att jag aldrig blir för gammal för det och vill nu dela med mig av inspirationstips.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela