lillamypysslar.blogg.se

En blogg som handlar om mina syprojekt, och stickprojekt, och virkprojekt, och bakprojekt, och matlagningsprojekt, och inredningsprojekt och alla andra projekt som på något möjligt vis kan räknas som "pyssel". Jag är inget syproffs, så ta mina tips för vad de är: amatörtips som jag önskat att jag fått INNAN jag sydde fel. Med det sagt önskar jag er Välkomna!

Hur du syr egna amningskupor

Publicerad 2014-06-11 23:10:11 i Babysaker

Klipp rundlar som är 11cm i diameter. Jag har använt tre lager: flanell, bambu och PUL-tyg. Det funkar lika bra med frotté i mitten. Du kan byta PUL-tyget mot något roligt trikåtyg men då är det inte fukttätt. Snedremsan bör vara minst 35cm. Givetvis kan du sy mindre kupor om du hellre vill det. 
 
1. Lägg ihop de tre lagren och sicksacka ihop. Jämna till kanten med saxen om det behövs.
 
2. Nåla fast snedremsans räta sida mot PUL-tygssidan. Vik in änden så det blir en snygg avslutning. Sy en söm i snedremsans viklinje. Jag ser alltid till att sömnsmånen på det man ska kanta är lite smalare än snedremsans sömnsmån eftersom tjockleken stjäl det utrymmet.
 
3. Vik snedremsan över kanten och nåla fast så att stickningen på ovansidan hamnar exakt i sömkanten på undersidan, jag brukar sätta nålarna här för att vara säker. Ansträng dig för att få en snygg avslutning, tänj snedremsan ordentligt där den går omlott. Om du väljer en tråd som har samma färg som undertyget kommer sömmen inte att synas på undersidan även om den hamnar lite fel.
 
Man kan skippa punkt två och tre och bara sy på snedremsan direkt med en söm, då nålar man inte ens utan viker den eftersom. Den metoden tycker jag kräver ganska mycket skicklighet och tur för att det ska bli snyggt. Metoden ovan är mer idiotsäker.
 

Snedremsa

Publicerad 2014-06-11 22:50:12 i Babysaker

Jag börjar med att visa hur man syr snedremsan. Man kan ju själv välja bredd, min är 1cm bred efter vikning och 4cm bred före. Det är superviktigt att man klipper på diagonalen (inget fusk med andra ord). Ska man kanta något rakt kan man komma undan med dylikt fusk men här är det tvära svängar som gäller och snedremsan måste vara elastisk. Jag tycker det är lite magiskt att ett helt oelastiskt tyg faktiskt blir elastiskt när man klipper en remsa på diagonalen.
 
Pressa först på mitten, öppna upp igen och pressan in 8-9mm från båda sidorna. Pressa sedan på mitten igen och här är det viktigt att kanterna möts exakt.
 

Amningskupor

Publicerad 2014-06-11 22:43:09 i Babysaker

Det blev ju en del restbitar efter blöjtillverkningen. Jag kom på att det var fiffigt att sy amningskupor. Eftersom jag hittat på detta själv kommer jag nu med en ordentlig beskrivning i nästa inlägg.
 
Amningskuporna av papper är inte ett dugg bättre på att suga upp bröstmjölk för dessa innehåller ju samma sugmaterial som i blöjorna. Har man inte bambu kan man använda frotté från en gammal frottéhandduk, gjorde så när mitt bambumaterial tog slut. Flanell på insidan är skönt mot huden och PUL-tyg längst ut så det inte läcker igenom.

Större yllebyxor

Publicerad 2014-06-11 22:37:10 i Babysaker

Stickade två par i den minsta storleken och två par i nästa... Inte så charmig färg, men jag ville ju bli av med restgarn.
 

Mera tygblöjor!

Publicerad 2014-06-11 22:30:30 i Babysaker

Dags för nästa storlek: 7-10kg. Egentligen vägde Tor-Eskil bara 6kg men blöjorna var redan för små. Jag sydde 8 blöjor av samma modell som den förra. Det är ganska arbetsamt att vika dem i ordning efter tvätt, det gör jag bara om jag ska ha dem i skötväskan eller någon annan ska byta på honom. Annars låter jag dem ligga i en hög och viker vid varje blöjbyte. Det fiffiga med denna pocketblöj-modell är att jag kunde fortsätta använda samma inlägg som till de mindre blöjorna. Behövde bara sy nytt själva blöjan. Ekonomiskt dessutom!
 

Påsktårta

Publicerad 2014-06-11 22:23:14 i Mat och recept

Gjorde en tårta på skärtorsdagen, trodde vi skulle få gäster men gästerna uteblev. Gofika för två alltså, eller tre men bara två som åt tårta.
 
Receptet är från Coops tidning Mersmak, sök där om ni vill ha receptet. Fyllningen är nutella blandat med vispgrädde, den var ganska god.
 
 

Bärschal

Publicerad 2014-06-11 21:53:00 i Babysaker

 
 
Det här är en ruskigt bra grej! Köp 5 meter tunt trikåtyg och sy en till dig själv och en till kompisen som ska få barn, det är mitt tips. Det behövs inget mönster: Dela tyget på längden så du får två fem meter långa och ca 70cm breda bitar. Klipp ändarna till snibbar så de är lätta att knyta. Fålla kanterna runt om (inget måste men det blir snyggare och då rullar de sig inte). Sen är det väldigt fiffigt att sy någon slags markering så man hittar mitten på schalen, tex en liten lapp, ett band eller liknande. Hur man knyter tänkte jag inte visa här för det finns mycket fina instrionsvideos på Youtube. Sök på både "knyta bärschal" och "knyta bärsjal", folk använder båda stavningarna. Det finns en knytteknik för nyfödda (gillade jag inte) där man gör en lite känguruficka för bebisen. Knytningen för ett lite större barn som kan hålla sin egen nacke är dock väldigt stabil. Det är ju bara att prova sig fram och se vilken man gillar. Mycket skönare för ryggen än bärsele. Praktiskt när man lagar mat eller är ute med barnet på tillställningar där man annars skulle behövt bära barnet.
 
 

Sängkläder till spjälsäng

Publicerad 2014-06-11 21:41:19 i Babysaker

Jag har inte bloggat för det har varit så fint väder... (om ni undrar)
 
Det här är andra uppsättningen sängkläder. Det gör ju ingenting att det är tjejfärger man sover i, värre vore det nog med rosa kläder (faktiskt har jag lust att provocera med det medan barnet ännu inte själv kan protestera).
 
Kudden och täcket är från Ikea och jag har därför sytt efter de måtten, jag hade ännu inte köpt täcke och kudde när jag sydde så då kollade jag smidigt nog bara upp måtten på Ikeas hemsida. Det här var också restbitar som jag försökte matcha ihop.
 

Om

Min profilbild

Carro

En 30-årig pysslare som inser att jag aldrig blir för gammal för det och vill nu dela med mig av inspirationstips.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela