lillamypysslar.blogg.se

En blogg som handlar om mina syprojekt, och stickprojekt, och virkprojekt, och bakprojekt, och matlagningsprojekt, och inredningsprojekt och alla andra projekt som på något möjligt vis kan räknas som "pyssel". Jag är inget syproffs, så ta mina tips för vad de är: amatörtips som jag önskat att jag fått INNAN jag sydde fel. Med det sagt önskar jag er Välkomna!

Toamatta av matt-trasor

Publicerad 2013-05-30 22:39:00 i Tjejbaciller till Freddes lägenhet

 
Den här toamattans liv började med ett svagt ögonblick på IKEA. "Jag ska inte köpa fler tyger förrän jag sytt upp de jag har, jag ska inte köpa..." osv. Men de är ju så billiga. Jag hade tänkt sy nya dukar och dynor till uteplatsen. Man ska ALLTID tvätta bomullstyger innan man syr, och vilken tur! För de här tygerna blev skrynkligare än farfars nylonskjortor. (Ni som känner mig vet att jag aldrig haft någon farfar, men om jag hade haft en så hade han säkert haft nylonskjortor för de var högsta modet på 50-talet) Om jag inte vill ägna halva sommaren åt att stryka så gör jag annat av tygerna. Det slutade med att jag rev allt till matt-trasor och virkade en stor mormorsruta med virknål nr 10 och ca 1cm breda trasor.
 
Just den här är gjord såhär: Virka en luftmaskring på 4-5 maskor, slut den med smygmaska. Börja virka 2 halvstolpar, 2 luftmaskor x4 så du har en liten kvadrat. På nästa varv i varje luftmaskbåge 2 hst 2 lm 2 hst och mellan dessa 1 lm. På nästa varv virkar du likadant i hörnbågarna och i mittbågarna virkar du 2 hst och 1 lm mellan dessa. Det finns olika sätt att komma över svårigheten med varv till varv. Jag brukar göra första "halvstolpen" av två luftmaskor och sedan sluta varje varv med en sm. Ni kanske har ett snyggare sätt? När jag fick slut på ena tyget började jag virka med det andra, jag såg till att det var i varvets början. Det gick åt 1,5m av vardera tyg och bredden var nog 1,45m, så sammanlagt 3m tyg. Det är minsann lätt att göra slut på gamla tyger på det här sättet!
 
Det är lätt hänt att mattan blir lite skev, jag säger bara TOUGH LUCK! Sånt är livet, ingen är perfekt...
 
PS vi har 28 grader i Luleå idag, lika varmt som på Hawaii. Då är det trevligare att virka med matt-trasor av bomull än med ullgarn och man kan sitta ute på balkongen och riva matt-trasorna så de inte dammar så mycket.

Blommig klänning till bröllopsfesten (och så en hafs-clutch)

Publicerad 2013-05-16 22:13:00 i Klänningar miscellaneous

 
Dessa bilder är inte av superkvalitet men jag ville visa hur kul det är att gå på fest när man har en klänning som ger rörelsefrihet (särskilt när man dessutom har en danspartner som gått bugg-kurs!). Det var min kollega Johan som gifte sig med sin fina Emma och vi var bjudna på bröllopsmingel efteråt.
 
Den beige clutchen som ni ser på mellersta bilden sydde jag i all hast samma dag av en restbit efter ett par stretchbyxor, därför är den ganska hafsigt gjord. Men en clutch är enkel att sy: klipp till en rektanglel till en påse samt en till påse i samma storlek till foder. Sy ihop ytterpåsens öppning med blixtlås innan du syr sidsömmarna. Sy färdigt foderpåsen, vänd aviga mot aviga och sy fast för hand mot blixtlåsöppningen. Vik väskan och sy fast en knapp på lämplig plats. Jag kan inte ge er måtten för dem minns jag inte... Och om du orkar bängla lite så sy fast knappen innan du syr fast innerpåsen så blir det lite mer elegant (på insidan).

Marimekko köksgardin

Publicerad 2013-05-16 21:57:00 i Marimekko rules!

 
Freddes kök med vita standardluckor och vitmålad behövde lite färg. Jag cyklade förbi Jattas butik i Ylitornio och tog bilder med mobilkameran på gröna jätti Unikko, gröna ananas och så den här: "Mummon maalla" = i mormors trädgårdsland. Fredde valde den här (man måste ju låta dem tro att det är de som bestämmer). Gardinen är 60cm hög. Jag pressade in stadkanterna 9cm på varje sida så att gardinen passade fönstrets mått. För att göra kanalen vek jag in 2cm och sedan 6cm. Gjorde fållen på samma sätt. Marimekkos tyger är alltid en dröm att pressa, helt spikrakt mönstertryck. Jag köpte 80cm tyg, så det blev inte så hiskeligt dyrt trots Marimekkopriserna.

Virka en korg

Publicerad 2013-05-16 21:41:00 i Tjejbaciller till Freddes lägenhet

 
Gamla tyger som man inte vet vad man ska göra med... Riv demm i 1cm breda remsor och virka! Gamla gardiner som man är trött på, dukar, urtvättade sängkläder (gör inget heller om det finns hål i lakanen). Det här är ett särskilt bra sätt att ta tillvara tyger med ganska fula mönster, bara färgen är okej (för mönstret försvinner i remsorna).
 
Jag tänkte den här korgen skulle bli en minitvättkorg till Lulebos inte så charmiga toa, men det ser ju så mycket mysigare ut att ha garnnystan i!
 
 
Hur gör man då? Börja med en luftmaskring på 4-5 luftmaskor, fäst ihop med en smygmaska. Med fyra maskor blir det snyggare, men är lite svårare att få till. Virka sedan 8 fasta maskor i ringen. På nästa varv 2 fm i varje maska, nästa varv 2fm i varannan m, nästa varv 2fm i var tredje m, osv så att man ökar 8 maskor på varje varv. Ibland kan cirkeln bli lite bucklig och då gäller det att virka ett varv utan ökningar. När cirkeln är lite mindre än vad du vill att korgens diameter ska vara virkar du ytterligare ett varv fm utan ökningar, virka sedan ett varv fm men virka bara i bakre maskbågen. Nu är det bara att virka runt runt fm tills du är nöjd med höjden (eller tyget tar slut). Det är fint att göra korgen randig också, men då får du se till att de olika tygerna du använt är ungefär lika grova, alternativt riva de grövre tygerna i tunnare trasor (kan bli lite väl bökigt).

Om

Min profilbild

Carro

En 30-årig pysslare som inser att jag aldrig blir för gammal för det och vill nu dela med mig av inspirationstips.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela