lillamypysslar.blogg.se

En blogg som handlar om mina syprojekt, och stickprojekt, och virkprojekt, och bakprojekt, och matlagningsprojekt, och inredningsprojekt och alla andra projekt som på något möjligt vis kan räknas som "pyssel". Jag är inget syproffs, så ta mina tips för vad de är: amatörtips som jag önskat att jag fått INNAN jag sydde fel. Med det sagt önskar jag er Välkomna!

Lösenord igen!

Publicerad 2015-11-06 21:35:59 i Andra grejer...

Hej igen!
 
Efter att jag skrev det förra inlägget kom jag på en bättre idé: Det här fortsätter vara en öppen blogg och jag lägger upp bilder på plaggen utan barn i. Jag skapar en parallell lösenordsskyddad blogg med bilder på barnen i plaggen och ni som vill kan begära lösenordet till den. Det är inte tänkt bara som en syblogg utan även ett sätt för mig att kunna visa bilder på familjen för släkt och vänner som bor en bit bort. Min parallella blogg kommer att heta lillamypysslarprivat.blogg.se. Hoppas ni fortsätter följa min blogg och kommentera gärna! Jag tycker det är jätteroligt när ni visar lite livstecken mer än som en fin stapel i besöksstatistiken.

Lösenord!

Publicerad 2015-11-04 22:10:00 i Andra grejer...

 Hej på er allihopa! Vad kul att ni går in och läser min blogg! Eftersom jag syr mycket till mina barn och gärna vill lägga ut bilder på dem i kläderna jag sytt känner jag att det blir lite för odiskret att ha en helt öppen blogg. Därför kommer jag att lösenordsskydda min blogg från och med nästa vecka. Givetvis har jag tänkt ge ut lösenordet till alla er som är sy- och pysselintresserade och jag hoppas att ni fortsätter följa mig och mina projekt. 
 
Kontakta mig via bloggen, via facebook eller via carola_alm83@hotmail.com så skickar jag lösenordet.
Tjilevipp!

Babymössa

Publicerad 2015-11-04 22:09:10 i Barnkläder är kul

Jag trodde jag hade flera babymössor men när vi kom hem från BB kunde jag bara hitta en. Vår bebis var frusen av sig fastän det var mitt i sommaren så jag fick helt enkelt sy fler mössor. Den här gjorde jag enligt följande:
 
1. Mät runt bebisens huvud och lägg till sömnmån. Detta blir mudden. Mudden på min mössa är 3cm+sömnsmån. Om du vill sy en mössa i present och inte har någon bebis att mäta på kan du googla på normala huvudmått för nyfödda (man mäter huvudet på alla barn, det är lika viktigt som vikt och längd). Min pojke hade 36cm vilket är ganska ordinärt :-P
2. Klipp ut en kvadrat vars sida är lika bred som huvudmåttet. När du rundar ovandelen blir det här själva mössan. Min är sydd av två delar (fram och baksida) pga att jag ville använda riktigt små restbitar, men det är lätt att lyckas med rundningen då.
3. Sy sidsömmarna/bakre sömmen (beroende på hur många delar din mössa består av). Sy ihop mudden till en ring, vik aviga sidorna mot varandra och sy räta mot räta mot mössan. Jag använder en överkastande stretchsöm som jag har på min maskin. Om du har overlock är väl den optimal. Se bara till att sömmen är elastisk. Raksöm kan funka till sidsömmarna men inte till mudden.
 
 
Mössan blir ganska "lång" men det tycker jag är gulligt. De ser ju alla ut som små rynkiga tomtar ändå, bara skägget som fattas.

BB-kläder

Publicerad 2015-11-04 21:57:00 i Byxor är inte så...svårt

Jag ville sy något till mig själv och det kändes ju inte som rätt tillfälle för tighta byxor och snäva tröjor direkt. Jag sydde helt enkelt ett simpelt linne och ett par byxor som jag tycker verkar moderiktiga (i somras alltså). Mönstret är faktiskt från ett gammalt Burdanummer, från 2010!
 
Eftersom linnet blev ganska trist fick det bli en stor uggla här senare. Byxorna blev bra men tyvärr för stora (och jag är för lat för att sprätta upp linningen och sy in dem). De har en mudd i midjan som nästan liknar den man syr på gravidbyxor men skärningen är normal så det finns ingen plats för en gravidmage i de här (ja en liten en då kanske). Det mönstrade tyget är ett tunnare bomullstyg utan stretch, ett inredningstyg tror jag det var tänkt som. Funkade jättebra! 
 
Vet inte varför liggande bilder hamnar åt fel håll, ber om ursäkt för det!

Basic tröja

Publicerad 2015-11-04 21:42:48 i Barnkläder är kul

På sommaren ville jag bara ha tröjor till pojken. Lätt att kika ner i blöjan, svalt och lätt att klä på. Min son är inte den som ligger still när man ska knäppa de där tre bodyknapparna i grenen. Nu till vintern har dock bodysarna hamnat överst i klädhögen igen, lättare att få på alla övriga lager utan att det bildas en glipa i midjan. Det här var dock mitt i sommaren. Jag sydde ett par likadana långärmade tröjor, och några med kort ärm. Alla är i storlek 92 och har en mudd i halsringningen. Eftersom jag använde restbitar av jersey till mudden behövde jag göra halsringningen ganska stor och det är jag nu i efterhand inte riktigt nöjd med. Jag tror man antingen får använda riktig muddväv eller sy tryckknappar i ena axelsömmen.
 
Det var inte lätt att få modellen att stå still för fotograferingen men några bilder lyckades jag knäppa. Ofta fick jag muta med den där djäkla nappen.
På den här tröjmodellen gör man en vikfåll i ärmen som är ca 5cm bred. Då kan man vika upp ärmen rejält utan att avigsidan på tyget blir synligt och på så sätt är det tänkt att plagget ska få längre livslängd.
 
På t-shirten har jag gjort ugglan med schablon och textilfärg. Inte alls svårt och jättesnygg så länge den nu håller i tvätten. Det blir sprickor i färgen med tiden.
 
Här blev jag lite tokig och använda precis alla restbitar jag hade av jersey. Om ni följer den här bloggen känner ni nog igen tygerna från plagg som är sydda till mig. Ibland är det synd om barn vars mammor gillar att sy (de får gå runt och se ut som vandrande lapptäcken).
 
 

Byxor med häng

Publicerad 2015-11-04 21:29:59 i Barnkläder är kul

I barnklädernas värld är det plötsligt helt andra värden som gäller. I byxorna ska inte blöjan behöva trängas, materialet ska vara skönt samtidigt som det är slitstarkt. Helst ska allt gå att tvätta i 60 grader också. Den här byxan uppfyller inte alla de här kraven men nästan. Tyget är en tunn stretchdenim (resterna från min lilla jacka), till muddarna passar en lite tjockare och stabilare muddväv än den man använder till babykläder. Har också sytt in ett gummiband i midjan, annars hålls inte byxorna på plats. Dessa är i storlek 92 men de uppvikbara muddarna ska göra storleken gångbar under längre tid.
 
Kommer fler bilder i nästa inlägg.

Om

Min profilbild

Carro

En 30-årig pysslare som inser att jag aldrig blir för gammal för det och vill nu dela med mig av inspirationstips.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela