lillamypysslar.blogg.se

En blogg som handlar om mina syprojekt, och stickprojekt, och virkprojekt, och bakprojekt, och matlagningsprojekt, och inredningsprojekt och alla andra projekt som på något möjligt vis kan räknas som "pyssel". Jag är inget syproffs, så ta mina tips för vad de är: amatörtips som jag önskat att jag fått INNAN jag sydde fel. Med det sagt önskar jag er Välkomna!

Pälsjacka

Publicerad 2015-07-28 10:27:11 i Prova sy ytterplagg

Den här sydde jag i oktober och skulle fota men så fick jag en stor mage och så vidare... Nu har jag fotat den på bordet i alla fall. Mönstret heter "Audrey Fake Fur Jacket" och är från Jenny Hellströms andra bok "Urban Collection". Att sy i fuskpäls var en ny och omtumlande erfarenhet. Att lyckas med sömmarna var ju lätt som en plätt men att hålla rent i syrummet var något helt annat... Jag snöt ut mörkblått snor i flera dagar efteråt och det gjorde Tor-Eskil också som på den tiden hade en liten lekhörna i mitt syrum. Jag fick över en del tyg och hade tänkt använda resterna till vantar men jag är inte sugen på att börja klippa i tyget igen... Om man inte har ett särskilt rum att sy i utan använder köksbordet rekommenderas inte detta material. 
Som foder använde jag en gammal schal. Jag tyckte tyget var jättefint men tofsarna den var prydd med var inte min stil. Dock för att det ska glida bra i ärmarna måste man ha något glatt tyg, här en restbit av ett skjorttyg som jag använt som foder till en regnkappa som jag sydde för flera år sedan. Muddarna är bomull med elastan i, sk Mallorca-stretch från finska Eurokangas. Köpte särkilda pälshyskor, de största jag kunde hitta och ändå var de inte lätta att haka i.
 
Jackan är supermysig att ha på men det blåser rakt igenom den och är ju inte direkt vattenavstötande heller, snarare fastnar all nysnö och måste smältas bort. Men om man vill ha en sportjacka köper man väl en Haglöfs eller nåt... Det här är en jacka att känna sig lite glamourös i. Jag tycker den är supertrevlig att ha på när man ska på någon fest eller ut på krogen. Jag har faktiskt använt den till båda nämnda event en gång vardera men nu lär det nog dröja till nästa gång...
 

Gravidkjol

Publicerad 2015-07-28 10:12:56 i Gravidkläder

Kommer ni ihåg den här kjolen? Den blev så stor att den gick att dra på utan att öppna gylf och knapp. Jag utnyttjade det och sydde på en mudd för gravidmage och har använt den som gravidkjol. Den sitter helt ok men inte lika bra som anpassade gravidmönster som är låga fram och högre bak i ryggen. Det hade säkert blivit snyggare med svart trikå i mudden men jag använde restbitar i grått och rött och mudden ska ju ändå aldrig synas.
 
 

Liten kort jeanskavaj

Publicerad 2015-07-28 10:09:17 i Prova sy ytterplagg

Vi var bjudna på bröllop 1/5 och jag insåg att det kan bli lite kallt med enbart en klänning så jag ville sy en liten jacka till. Klänningen blev jag så missnöjd med så jag har inte ens fotat den än. Kommer ett inlägg om det senare där jag kommer att totalsåga det DYRA mönstret från McCalls jag använde. Men här har jag använt mönstret "Kitty Jacket" från Jenny Hellströms andra bok "Urban Collection".
 
Den här jackan valde jag att sy i S eftersom jag tycker Jenny Hellströms mönster varit ganska rymliga. Tyvärr blev den då lite för tight att knäppa men den kommer säkert att sitta perfekt när amningen är avklarad :-S
 
Jag gjorde fodret av två olika resttyger som vanligt. Egentligen ska det vara mudd på ärmen men jag hade ingen passande muddväv så jag fållade ärmen provisoriskt för bröllopet och ska sy dit mudden när jag fått tag i en bra muddväv (duger inte med de tunna man använder till barnkläder). Jag sydde kavajen till bröllopet men tanken var hela tiden att det inte ska vara ett gravidplagg utan att jag ska ha glädje av den senare.
 

Diskfisk

Publicerad 2015-07-28 10:00:41 i Småprylar till hemmet

Eller jag har faktiskt använt den som tvättlapp till gossen. Tanken är att om man stickar i akrylgarn så ska den funka att diska med eftersom akryl är lite strävt när det är blött och dessutom torkar fort. Jag tyckte inte den såg ut att kunna skrubba kastruller så jag hängde den i duschen istället, annars rekommenderas hellre att man använder bomullsgarn till dusch-fiskar. Idén och mönstret är från en bok som heter Restvärme. 
 
 
 
 

Ny skötväska

Publicerad 2015-07-25 20:37:03 i Babysaker

Jag blev ganska trött på Tor-Eskils skötväska och dessutom hade jag lite klagomål på modellen med det stora locket. Jag hittade ett fint möbeltyg med ugglor på. Jag borde väl ha köpt matchande fodertyg men istället körde jag den vanliga visan med resttyger och tanken att man ska bli glad av insidan. Mönstret är från en gammal Allt om Handarbete, de publicerade ofta mönster på skötväskor. Jag ville göra en mindre väska än den förra eftersom jag tycker man annars bara fyller den med massa onödigt bjäfs och så blir den tung att bära. Men många fack är viktigt så man får ordning på alla småprylar. Om det är någon detalj på en skötväska som är A och O så är det axelremmen för att hålla händerna fria, den rekommenderar jag inte att man skippar vad man än gör.
 
Tja rätt så mycket rymmer den om man vill. Burkmat, majskrokar, haklapp, tygblöjor (som även kan användas som handdukar), rent ombyte, blöjor, BVC-boken, klämmisar, vattenflaska, nappar. Nu i sommar har vi även med myggmedel, solkräm, solglasögon och en varm tröja och byxor.
 

Jumpsuit

Publicerad 2015-07-25 20:20:53 i Gravidkläder

Jag ville sy några plagg som skulle bli använda i varmt väder... Nu blev det inte så varmt i sommar men den här var ganska okej, har ju långa ben i alla fall. Dock sval och luftig när solen tittat fram. Tyget är viskostrikå, tungt så den växer tyvärr på längden. När man inte är gravid ska man ha ett snyggt bälte i midjan och gå på poolparty i den enligt tidningen med mönstret i. Mmm vi får se om man blir bjuden på något poolparty...
 

Gravidtunika #2

Publicerad 2015-07-25 20:16:34 i Gravidkläder

Nu började jag vara så långt gången att det kändes synd att sy kläder efter rena gravidmönster. Jag började istället leta efter vanliga mönster som har plats för en gravidmage men som kan vara snygga efteråt också. Det här är från Suuri Käsityölehti. Jag ändrade och gjorde muddar istället för fållar på ärmarna eftersom jag ville plocka upp den gröna färgen i trikåtyget. Halsringningen gjorde jag också med mudd för att det är lättare när jag inte kan sy med tvillingnål.
 
Den blev jättesnygg och bekväm med gravidleggings... få se om jag lyckas leverera en bild på det...

Gravidtunika #1

Publicerad 2015-07-22 08:52:00 i Gravidkläder

Det här var originalmönstret som jag ändrade till tröjorna. En ganska lång tröja med mudd nertill, på mig blev den en tunika. Lite ballongiga ärmar som är fina men väldigt opraktiska när man ska tvätta bajsrumpor, laga mat och diska. Den här har jag använt när jag varit på något möte och inte förväntas ta hand om hushållsarbete så den har inte blivit så välanvänd :-). Texten fanns på en powerpointbild från en föreläsning jag var på, tyckte den var riktigt cool på en gravidtröja, kanske lite väl kaxig haha. Ska ha på mig den ikväll så jag kanske uppdaterar med en bild imorgon.
 
Här kommer ett par bilder med magen i tunikan. Det är 3 veckor kvar tills lillebror föds.
 

Gravidtröja #2

Publicerad 2015-07-22 08:45:35 i Gravidkläder

 
Jag använde samma mönster som förra tröjan men försökte göra en roligare halsringning. Den blev lite väl u-ringad, hade varit bättre att göra en slags båtringning. För att göra det rosa lite tuffare gjorde jag en shablondöskalle men den höll inte så länge utan "sprack" snabbt, redan innan första tvätten.

Gravidtröja #1

Publicerad 2015-07-22 08:42:11 i Gravidkläder

Jag köpte den här prickiga jerseyn på nätet och hade tänkt göra en klänning men det är ju mer praktiskt med tröjor. Jag hade ett mönster från den finska tidningen "Suuri Käsityölehti", annars har Karin http://jagsyrminaegnaklader.blogg.se visat på sin blogg hur ni kan skapa ett själva utifrån ett vanligt tröjmönster. Det här mönstret går ut på att man gör framstycket en bit längre och aningen bredare och gör veck eller rynkar ihop det så det passar ihop med bakstycket. Gravidtröjor är ju alltid ganska långa för att kunna täcka hela magen.
 
 
 
 

Gravidjeans

Publicerad 2015-07-21 13:59:46 i Gravidkläder

Jag har faktiskt hunnit sy en del även under denna graviditet men att fota har varit svårt. Nu ska jag försöka göra några inlägg innan bebben föds, för sen hinner man väl inte...
 
Jag gjorde ett par nya gravidjeans av stretchdenim enligt ett gammalt burdamönster. Burdamönstret var väldigt avskalat: ingen linning, inga fickor så det lade jag till. Jag gjorde jeansstickningar med avvikande röd tråd för att jag var på det humöret... Mudden ändrade jag från fram och bakmudd med sidsömmar till en söm mittbak. Jag gjorde också mudden mycket kortare, det finns inget större värde i en massa extra tyg på magen. Jag tycker inte byxorna sitter bättre och det blir varmt och klumpigt. På mig vill alla gravidbyxor glida neråt så jag tyckte en linning hjälpte till att hålla dem på plats, dessutom är det bra att ha något att dra i så man inte sliter i sömmarna.
 
PS. alla hårtestar som flyger i luften är avslitna av min ettåring (vissa faser går tydligen inte över).

Strandfilt

Publicerad 2015-07-21 13:52:12 i Andra grejer...

Vad sägs om en strandbild mitt i denna kalla sommar? Piggar det upp eller blir man deppig? Bilden är förstås från förra sommaren. Det här handlade om att jag hade en duschgardin som blivit brun och äcklig längst ner, det gick inte bort i tvätten heller. Jag klippte bort fållarna, öljetthålen och det bruna och klippte ut ett bomullstyg från IKEA så att det blev ungefär 5cm större runt om. Sen gjorde jag bara vikfållar av IKEA-tyget runt duschgardinen och sydde runt. Superlätt. Poängen med det här som picnic/strandfilt är att det inte gör något om man lägger den på fuktigt gräs, det tränger inte igenom duschgardinen. Man kan förstås köpa t ex vaxduk på metervara och göra samma sak men nu är ju fokus på att återanvända saker...
 

Om

Min profilbild

Carro

En 30-årig pysslare som inser att jag aldrig blir för gammal för det och vill nu dela med mig av inspirationstips.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela