lillamypysslar.blogg.se

En blogg som handlar om mina syprojekt, och stickprojekt, och virkprojekt, och bakprojekt, och matlagningsprojekt, och inredningsprojekt och alla andra projekt som på något möjligt vis kan räknas som "pyssel". Jag är inget syproffs, så ta mina tips för vad de är: amatörtips som jag önskat att jag fått INNAN jag sydde fel. Med det sagt önskar jag er Välkomna!

Ett till örngott

Publicerad 2014-02-23 22:40:48 i Babysaker

Här räckte inte tyget så jag fick skarva lite. Matchar nu mitt babynest!
 

Kuddöverdrag till babykudde

Publicerad 2014-02-23 22:38:34 i Babysaker

När jag ändå var i farten tänkte jag att jag syr ett par överdrag till en babykudde som jag fått som har måtten 40x40cm. När jag syr kuddöverdrag gör jag dem lite mindre än kudden för att det ska bli extra fluffigt. Nu ville jag att de skulle passa lite löst så jag sydde överdraget til 38x38cm dvs jag lade inte till någon sömnsmån. Jag lade 20cm omlott som hamnar på insidan, det är det enklaste sättet att göra det på om man vill slippa knappar och blixtlås.
 

Nya kläder till gungstolen

Publicerad 2014-02-23 22:35:27 i Turboinredning av ett 50-talshus

Lite lat var jag... Jag orkade inte klä om den gamla dynan ordentligt och flytta på alla tryckknappar och kardborreband. Istället sydde jag en ny klädsel att bara lägga på. Som vanligt tittade jag i mina gömmor och där hittade jag överblivet gardintyg och teddy som jag fått när min gudmor rensade sina tyggömmor. Hur ofta finner man användning för gul teddy? För att klädseln skulle sitta på plats sydde jag små knytband på.
 
 
Nu kan vi välja om vi vill ha lite wild and crazy senapsgul teddy framme eller ej. Jag är supernöjd med att den kom till användning i alla fall.

Nygammal gardin till köket #2

Publicerad 2014-02-23 22:27:19 i Turboinredning av ett 50-talshus

Om det är någon som har väldigt bra minne minns ni att den här hängde i Freddes lägenhet. Det visade sig att han gillade den och ville ha den i vårt nya kök. Det innebar att jag fick bredda den lite men det visade sig att jag varit ursmart och istället för att klippa av överblivet tyg hade jag sytt in allt i sömnsmånen. Så det var bara att sprätta, pressa om och sy tillbaka. 
 

Nygammal gardin till köket

Publicerad 2014-02-23 22:23:05 i Turboinredning av ett 50-talshus

Det här var mina gamla längder till vardagsrummet. De passade inte så bra längre eftersom vårt nya vardagsrum har hela tre fönster. Men köket behövde kappor då det blir lite för trångt med långa gardiner, så jag sydde om helt enkelt. Jag fick naturligtvis mycket tyg över, vad det blev av det får ni snart veta!
 
Att jag inte tog bort vasen med de vissna tulpanerna innan jag fotade?!!! Jag är fortfarande en blogg-novis! Är det någon som vill veta vilka mått jag använt på kappan? Fållen nertill är 4cm med 1cm invikt, dvs det behövs 5cm extra. Fållen ovan med kanalen är 10cm + 1cm invikning. Själva kanalen är 3cm bred men om ni använder IKEAs gardinstänger måste ni göra med 3,5cm. Således på min gardin 7cm ovan kanalen. Bredden är två tygbredder, i det här fallet 145cmx2. Man bör ta minst dubbelt så brett som fönstret annars blir det en torftig gardin.

Minigardin till toan

Publicerad 2014-02-23 22:14:46 i Turboinredning av ett 50-talshus

Den här toan behöver piggas upp multum. Det räcker inte med enbart den här gardinen, men det är väl en bra början i alla fall. Roligt att för en gångs skull ha två toaletter i alla fall!
 

Mer minigardiner

Publicerad 2014-02-23 22:12:27 i Turboinredning av ett 50-talshus

Det här fönstret är i övervåningens "hall". Det är ju bökigt att sätta upp små gardinstänger så jag har istället använt vajer, lätt att knipa av till rätt längd med avbitartång och skruva in krokarna. Man kan sätta fast på två spikar eller skruva in krokar i väggen. Jag tror dessa finns på samma hylla som gardinstängerna i affären.
 

Draperier

Publicerad 2014-02-17 12:40:33 i Turboinredning av ett 50-talshus

Nu har vi flyttat in i ett 50-talshus för att få lite mer plats. Vårt renoveringsprojekt ligger några hundra meter bort och vi har inte tänkt inreda oss fördärvade i det här huset, men lite småsaker måste man ju fixa för att göra det praktiskt och trivsamt.
 
I sovrummet fanns en stor alkov, men i övrigt finns det nästan inga garderober i huset. Så jag tänkte det här skulle få vara garderob och vi satte upp en vajer från IKEA (som jag hade i min lägenhet) och gardiner för att skydda från damm och ljus. Fredde satte upp lyse så vi kan hitta våra kläder. 
 
De här gardinerna som nu tjänstgör som draperier har följt mig sedan 2002 då jag flyttade in i min allra första lägenhet. Det är voile från Åhlens och då tyckte jag den var dyr med studentmått mätt. Nu var dessa gardiner för korta för husets fönster så jag kortade av dem ytterligare så de passade som draperi istället. Jag hade tänkt mig ett kostsammare projekt med Marimekkotyg med stort tryck men det här blir ganska diskret i alla fall och jag kan ju alltid göra om det med nytt tyg om jag vill.
 
Nu har jag faktiskt inte hunnit ordna färdigt inne i alkoven, vi ska fixa lite hyllor och trådbackar.
 
 

Babysängkläder

Publicerad 2014-02-17 12:29:26 i Babysaker

Det här var också resttygsprojekt - fast ganska stora restbitar får man ju ha... Mintgrönt för att hålla det könsneutralt tänkte jag... Spetsen hade jag virkat till en kudde som jag aldrig hade framme, sprättade loss den och sydde fast den på det vita istället. Har använt tryckknappar nertill och i sidan på örngottet, det kanske man ska undvika?
 

Spjälsängsskydd

Publicerad 2014-02-17 12:21:41 i Babysaker

Kändes fruktansvärt fånigt att köpa ett när jag hade allt material för att sy själv hemma. Använde rester av vadd från skötväskan och två olika tyger för att göra det roligare. Jag mätte den inre omkretsen i sängen och gjorde den 20cm bred. Jag hade sytt små knytband som jag hade tänkt sy på och knyta fast men när jag lade skyddet på plats insåg jag att det inte behövdes, det satt på plats ändå.
 

Stickad åkpåse till bilbarnstol

Publicerad 2014-02-17 11:41:24 i Babysaker

 
Det här var ett restgarnsprojekt. Jag har använt tvåtrådiga ullgarner som jag lagt dubbelt och stickad på stickor nr 5. Jag vet ju inte om det blir en flicka eller pojke så jag försökte hålla det lite könsneutralt. Den första bild är bakifrån, sedan är resten framifrån. Själva finessen med den här åkpåsen är det lilla hålet för bältet. Eftersom materialet är 100% ull måste det tvättas försiktigt, det är kanske inte så praktiskt men ekologiskt i alla fall. Kom på att jag kanske skulle tovat det lite först, den är stor nog för att tåla det... men då får jag sprätta loss blixtlåset och sy fast det igen. Äh jag tror jag kör den i fintvätt 30grader och ser hur det går istället... så får jag fixa blixtlåset sen om det går åt skogen.

Virkade fodral till burkar

Publicerad 2014-02-12 21:52:00 i Småprylar till hemmet

Om ni har tittat i böckerna "Galen i garn" och "garn garn garn" känner ni nog igen det här tipset: att virka runt något så det ser lite roligare ut. Det här är Brämhults juiceflaskor som jag skurit av med kniv i olilka höjder. Jag har först virkat en botten enligt principen hur man virkar en rundel med fasta maskor, när denna är lite mindre än botten på burken/flaskan är det dags att sluta öka och börja virka uppåt. Om man virkar en rundel som är lika stor som botten på burken blir det för stort. Det ska ju vara lite tight fit för att fodralet ska sitta bra. Virka så många varv att fodralet täcker ovankanten och sluta virka, klart! Om du vill veta exakt hur du virkar en rundel får du kolla mitt inlägg om rund matta av mattrasor, det är exakt samma princip.
 
 

Virkad necessär

Publicerad 2014-02-12 21:46:09 i Andra grejer...

Såna här här är ju roliga att ge bort i present om inte annat... Virka en rektangel, sy fast kanterna och ett blixtlås i ovankanten. Sy en lika stor tygpåse och sy fast den i blixtlåset...
 

Tygpåsar

Publicerad 2014-02-12 21:43:50 i Andra grejer...

När jag var klar med necessärerna hade jag lite Tilda-tyg över så då gick jag igång på att sy tygpåsar. Dessa är fyrkantiga, man dyr en tvådimensionell påse och så viker man in två kanter precis som när man slår in paket, syr en tvärsöm och så har man en påse som står stadigt. Jag strök på vliseline på ena tygets avigsida för att de skulle bli extra stadiga. Jag har större smycken och små scarfes i mina.
 

Mininecessärer

Publicerad 2014-02-12 21:40:09 i Andra grejer...

Man kan aldrig ha för många små att samla småprylarna i. Bra i handväskan för läppglans, plåster, hårsnoddar, hårnålar. Jag har samlat hårgrejerna i en av dem som jag sedan lägger in i den större necessären för att slippa hårstrån på tandborsten. Man syr en påse av yttertyget som man syr fast blixtlåset i, så syr man en likadan påsa av fodertyg och så syr man för hand fodertygets ovankanter mot blixtlåskanten.
 

Necessärer

Publicerad 2014-02-12 21:36:46 i Andra grejer...

Mitt bland alla babyprylar kom jag på att fota de här necessärerna som jag sytt redan 2009. Tyget är sk Tilda-tyg från Panduro. Jag har sytt dem efter mönster. Den mest praktiska storleken är den mittersta, den har jag med mig på resor. Den minsta funkar som sminkväska om man är väldigt bra på att veta exakt vilket smink man kommer att vilja ha på resan. Den stora är säkert bra om man inte kan bestämma sig, haha men den är lite väl stor i resväskan och på handfatet.
 

Tröja och byxor i trikå

Publicerad 2014-02-12 21:33:02 i Barnkläder är kul

Tänkte att jag skulle sy någonting i stl 56 i alla fall... Fast det kändes lite onödigt för vi har fått jättefina kläder av kompisar och så säger alla att det inte är en storlek att satsa på eftersom de växer ur den så snabbt. Men EN tröja och EN byxa måste man ju få sy... Jag blir alltid lite orolig över tryckknapparna i barnkläder - finns det någon risk att de lossnar?
 

Massproduktion tygblöjor

Publicerad 2014-02-12 21:28:00 i Babysaker

Jag har läst på olika bloggar att man behöver 20-24 blöjor om man tänker klarar sig med enbart tygblöjor. Materialet jag köpte i början räckte bara till fyra stycken så jag har alltså lite jobb kvar... Den här blöjan ska hålla till 6 kg, sedan blir det alltså att sy 20 stycken till... Haha vi får se hur det blir. Har köpt väldigt söta tyger i alla fall...
 
 

Tygblöja

Publicerad 2014-02-12 16:47:00 i Babysaker

 
Den vanligaste kommentaren är "ni kommer inte orka använda de där, ni kommer att se". Ja, vi får väl se. Jag har köpt vanliga också. Tanken är ju bara att minska soporna. Det finns ju inget ont i att använda både tygblöjor och vanliga. I Finland är det stort med tygblöjor, det finns en egen hemsida där man kan beställa både material och färdiga blöjor www.kestovaippakauppa.com     Jag sydde den här prototypen av ett så kallat fuktspärrtyg ytterst (det gröna), rosa flanell innerst mot bebisens hud och en integrerad sugdel av bambutyg. Man kan dra ut sugdelen när man ska tvätta blöjan. Alla material är snabbtorkande och ekologiska.

Yllebyxor

Publicerad 2014-02-12 16:39:00 i Babysaker

 
Det här var det första plagget jag stickade när jag visste att vi väntade barn. Jag hade tänkt göra ett set med kofta och byxor men då grävde mamma fram flera koftor ur skrubben så det blev bara byxor.

Babyfilt

Publicerad 2014-02-12 16:37:00 i Babysaker


Varför ska man sy en babyfilt? För att tygerna som finns är hundra gånger charmigare än de färdiga filtar jag ser. Jag inbillar mig också att kvaliteten kanske är bättre. Jag har kantat med lila bomullstyg. PS ekorre är mitt favoritdjur, det kommer ni nog att få se mer av...

Amningskudde

Publicerad 2014-02-12 16:31:00 i Babysaker

Hittade det här mönstret i ett gammalt nummer av "allt om handarbete". Den blev jättestor som ni ser. Den är sydd av ett yttertyg där öppningen stängs med ett blixtlås. Innerkudden fylldes med billig vadd och jag sydde igen den med kaststygn. Jag använde tygresterna efter gardinerna och tänkte det kommer att matcha fint. Synd att vi nu har flyttat och inte längre har de här gardinerna i vardagsrummet!

Skötväska

Publicerad 2014-02-12 16:15:00 i Babysaker


Det är massor med fack på både insidan och utsidan av väskan för blöjor, kläder och hygienartiklar.

Skötväska

Publicerad 2014-02-12 16:02:00 i Babysaker

Locket på väskan fungerar alltså som ett skötunderlägg. Det finns en liten madrass under som är klädd med vaxduk och så syr man lagom stora "lakan" av frotté ovanpå så det inte gör något om bebisen kissar.

Skötväska

Publicerad 2014-02-12 15:54:00 i Babysaker

 
Jag har planerat vilken typ av skötväska jag ska ha sen jag var 20 år och nu var det alltså dags. Jag har haft några mönster på lut och jag valde det här som jag tyckte hade mest finesser.

Babymössa

Publicerad 2014-02-12 14:19:00 i Barnkläder är kul


Jag har fått höra att man gärna ska ha med bomullsmössor till bebisen redan i BB-väskan så jag sydde två av restbitar. Man gör en hög triangel, rundar till ändarna så fållen blir lite rundare och knyter en knut upptill när allt är klart.

Om

Min profilbild

Carro

En 30-årig pysslare som inser att jag aldrig blir för gammal för det och vill nu dela med mig av inspirationstips.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela