lillamypysslar.blogg.se

En blogg som handlar om mina syprojekt, och stickprojekt, och virkprojekt, och bakprojekt, och matlagningsprojekt, och inredningsprojekt och alla andra projekt som på något möjligt vis kan räknas som "pyssel". Jag är inget syproffs, så ta mina tips för vad de är: amatörtips som jag önskat att jag fått INNAN jag sydde fel. Med det sagt önskar jag er Välkomna!

Pekbok

Publicerad 2014-12-12 20:10:53 i Babysaker

Efter alla haklappar hade jag ju lite vaxduk över så tänkte att jag skulle göra en pekbok. Jag tog fram alla tyger jag hade med motiv, när dessa tog slut fick jag improvisera med "hjärta" "rektangel" och så vidare. Än har Tor-Eskil inte alls intresserat sig för boken...
 

Hur man syr en skalblöja

Publicerad 2014-12-12 14:03:01 i Babysaker

Det enklaste och tätaste sättet är att använda vikblöjor (som bara är ett bomullstyg man viker) och en skalblöja som skyddar mot läckage. Först behöver man förstås ett PUL-tyg och ett mönster, det finns att beställa på tex myllymuksut.com eller kestovaippakauppa.com. Man behöver kardborre, resårband och vikresår. Det går inte med vanlig snedslå.
Nu börjar vi med resårerna i sidorna och längst bak. Nåla fast enligt markeringarna och sy fast med sicksack nära kanten.
Kom ihåg att resåren ska vara supersträckt.
Samma princip längst bak, längst upp.
Nu nålar du fast vikresåren runt. Sträck den inte för mycket i denna fas.
Sy fast med sicksack, jag provade med raksöm men det är båda svårare och mindre hållbart.Nu får du sträcka vikresåren runt de rundade partierna så det blir snyggt.
Klipp ut lagom stora delar av kardborre. Den hårda sidan på insidan av flärparna. Sy fast med tråd i pul-tygets färg.
 
 
Den mjuka kardborren sitter längt upp där fram på pul-tygets utsida/rätsida. Välj vit tråd.
Man behöver inte så många skalblöjor för de behöver inte tvättas varje gång, bara hängas på tork. Tre stycken räcker utmärkt!
 

Hur man syr en tygblöja

Publicerad 2014-12-12 13:51:01 i Babysaker

Ja, nu tänkte jag orka skriva det... Mönstret till blöjan får ni ta rätt på själva, de kostar inte många kronor eller så får ni prova er fram. Det finns många varianter på hur man kan sy, det här tyckte jag blev tidsbesparande och bra. Sömmarna måste vara hållbara för de slits i tvätten.
Först klipper vi ut en ytterdel och en innerdel. Det här är en all-in-one blöja så yttertyget är sk PUL-tyg och innertyget är flanell. Man kan också använda fleece, bomull, bambu.
Sen ska vi mäta hur stor kardborre som ska sitta på yttertyget, klipp ändarna runda så blir det snyggare och följsammare.
Sen syr vi fast den med vit tråd.
Det ska sitta en resår baktill, i "fickan" där man stoppar in sugmaterialet. Gummibandet ska vara supersträckt, här 10cm. Jag gör små jack så jag kan vika ner sömnmånen och sicksacka fast gummibandet mellan, det tycker jag blir snyggast. 
Börja med att sicksacka flanellen så det inte rispar sig senare. PUL-tyget behöver inte sicksackas.
Sen viker du över kanten och sicksackar fast gummibandet. Fäst NOGA!!! Här blir det superslitage.
 
Gör likadant på PUL-delen.
Det är tradigt att sy tygblöjor så lite kaffe är trevligt...
Nu lägger du delarna räta mot räta och syr ihop hela (förutom fickan därbak)
Sen markerar du var resåren i ljumskarna ska sitta. Det är olika för olika mönster. Även här ska gummibandet vara supersträckt.
Nåla fast gummibandet i sömnsmånen och sy fast med sicksack.
Vänd blöjan rätt.
Klipp 3cm breda kardborrebitar och runda två hörn.
Sy fast dem på insidan av flärparna. Obs använd tråd som matchar PUL-tyget/yttertyget
Då blir det snyggt från den sidan som syns när blöjan sitter på.
Jaha då är blöjan färdig, Inuti kan man ha en vikt frottéhandduk eller bambucollege. Måtten på dessa kan vara tex 33x35cm och man viker tre gånger på bredden.
Om man tvättar varannan dag behöver man ca 12 blöjor men det är skönt att ha kring 20 stycken för att slippa tvätta så ofta.
 

Om

Min profilbild

Carro

En 30-årig pysslare som inser att jag aldrig blir för gammal för det och vill nu dela med mig av inspirationstips.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela